Halibut zapiekany z pieczarkami w czerwonym winie
Składniki:
• 800 g filetów z halibuta
• 1 cebula
• 200 g pieczarek
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
• 3 łyżki gęstej śmietany
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki mąki
• ½ szkl. bulionu
• ¼ łyżeczki mielonej papryki
• 1 łyżka soku z cytryny
• 3 łyżki oleju
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Filety halibuta skropić sokiem z cytryny oprószyć solą oraz pieprzem, wstawić pod przykryciem na 1 godz do lodówki.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać pokrojone pieczarki i smażyć jeszcze przez chwilę.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, rozprowadzić zimnym bulionem i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając po czym dodać przecier pomidorowy, cebulę oraz pieczarki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką, wymieszać i nadal trzymać na ogniu.
Filety obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zalać sosem wymieszanym z winem i śmietaną.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 5-8 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Marlena
- Szczegóły
- Kategoria: Halibut
- Opublikowano: środa, 17, grudzień 2008 09:05
- Marlena
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla