Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Halibut zapiekany z pieczarkami w czerwonym winie

Składniki:
• 800 g filetów z halibuta
• 1 cebula
• 200 g pieczarek
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
• 3 łyżki gęstej śmietany
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki mąki
• ½ szkl. bulionu
• ¼ łyżeczki mielonej papryki
• 1 łyżka soku z cytryny
• 3 łyżki oleju
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:
Filety halibuta skropić sokiem z cytryny oprószyć solą oraz pieprzem, wstawić pod przykryciem na 1 godz do lodówki.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać pokrojone pieczarki i smażyć jeszcze przez chwilę.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, rozprowadzić zimnym bulionem i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając po czym dodać przecier pomidorowy, cebulę oraz pieczarki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką, wymieszać i nadal trzymać na ogniu.
Filety obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zalać sosem wymieszanym z winem i śmietaną.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 5-8 min.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Marlena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *