Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz wołowy z ziemniakami i marchewką

 

Składniki:

 

  • 1 kg wołowiny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka sproszkowanej papryki
  • łyżeczka sproszkowanej chili
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki sproszkowanego chili
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki kruszonej papryki
  • 2 ziemniaki
  • 2 szkl posiekanej marchewki

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z papryką, chili oaz solą po czym obtoczyć w niej mięso.
Obsmażyć wołowinę na rumiano na rozgrzanym smalcu.
Wówczas dodać posiekaną cebulę oraz czosnek.
Gdy cebula stanie się miękka dodać pokrojone pomidory, chili, cynamon, goździki i ruszoną paprykę.
Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 2 godzin.
Po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz startą marchewkę.
Dusić ostanie 45 minut do miękkości warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *