Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka)
  • 30 dag pieczarek
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 400 ml rosołu (może być z kostki)
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag marchewki
  • 50 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • cukier
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wuparuje a pieczarki się kekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki marchewkami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.
UWAGA ! Potrawa dość ostra…kto woli łagodniejszy smak, to proponuję zmniejszyć ilość papryki.

2 comments for “Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *