Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka)
- 30 dag pieczarek
- 4 średnie cebule
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 400 ml rosołu (może być z kostki)
- 1 łyżka masła
- 10 dag marchewki
- 50 ml gęstej kwaśnej śmietany
- cukier
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wuparuje a pieczarki się kekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki marchewkami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.
UWAGA ! Potrawa dość ostra…kto woli łagodniejszy smak, to proponuję zmniejszyć ilość papryki.
2 comments for “Gulasz wieprzowy z pieczarkami”