Spagetti po sycylijsku
Składniki:
- 40 dkg makaronu spaghetti
- 10 dag tuńczyka w oliwie
- 3 dojrzałe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- starta skórka z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Tuńczyka osączyć i rozdrobnić widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim czosnek. Dodać tuńczyka i pomidory. Smażyć na wolnym ogniu ok. 8 min. Dodać ugotowane spaghetti, dalej smażyć przez ok. 4 min. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Posypać natką pietruszki i startą skórką cytrynową.