Kurczak w sosie śmietanowym
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,4 kg)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 szklanka bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, podzielić na porcje, oprószyć odrobiną gałki, solą i pieprzem, odstawić na 15 min. Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki. Olej rozgrzać w brytfannie. Kurczaka zrumienić, podlać bulionem, dodać warzywa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Dusić 45 min. Mięso przełożyć na talerz. Sos przecedzić, wlać na patelnię, dodać śmietanę i szczyptę gałki, zagęścić podgrzewając. Kurczaka polać sosem śmietanowym, podawać z makaronem.