Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gotowany kurczak w pikantnym sosie

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany kremówki
  • 1 kwaśne jabłko
  • tarty chrzan do smaku
  • curry do smaku
  • pieprz i sól do smaku


Sposób przyrządzenia:

Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na połówkę, przyprawić, na 2 godziny odstawić do lodówki. W dużym, płaskim rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać warzywa jak do rosołu, liść laurowy, ziele angielski, gotować 15 minut. Do wrzącego wywaru dodać kurczaka i powoli gotować30 do 40 minut. Schłodzić w wywarze,. Z ugotowanego, chłodnego kurczaka po zdjęciu skóry wykrawać kształtne plastry mięsa, układać na półmisku. Ze śmietany, tartego chrzanu, curry i utartego (lub pokrojonego w kostkę) na drobnej tarce jabłka przygotować sos i polać nim półmisek obok kurczaka. Udekorować zieleniną, dodać ewentualnie ulubione dodatki i podawać jako zimną zakąskę.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Dominika B

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *