Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
- 1 szklanka kwaśnej śmietany kremówki
- 1 kwaśne jabłko
- tarty chrzan do smaku
- curry do smaku
- pieprz i sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na połówkę, przyprawić, na 2 godziny odstawić do lodówki. W dużym, płaskim rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać warzywa jak do rosołu, liść laurowy, ziele angielski, gotować 15 minut. Do wrzącego wywaru dodać kurczaka i powoli gotować30 do 40 minut. Schłodzić w wywarze,. Z ugotowanego, chłodnego kurczaka po zdjęciu skóry wykrawać kształtne plastry mięsa, układać na półmisku. Ze śmietany, tartego chrzanu, curry i utartego (lub pokrojonego w kostkę) na drobnej tarce jabłka przygotować sos i polać nim półmisek obok kurczaka. Udekorować zieleniną, dodać ewentualnie ulubione dodatki i podawać jako zimną zakąskę.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Dominika B