Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka na ostro

Składniki:

    • 1 kg świeżej wytrybowanej golonki, bez skóry,
    • 2 łyżki maki kukurydzianej,
    • 3 łyżki sosu sojowego,
    • 2 łyżki słodkiego sherry,
    • 1 łyżeczka świeżego obranego ze skóry i startego imbiru,
    • 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków,
    • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
    • 1/4 szklanki wody,
    • 3 szklanki oleju roślinnego,
    • 1/4 litra rosołu

Sposób przyrządzenia:
 Mięso z golonki po usunięciu nadmiaru tłuszczu pociąć wzdłuż włókien na pasy o szerokości około 2,5 cm. Następnie pasy mięsa pociąć na cienkie płatki w poprzek włókien. Przełożyć mięso do miski szklanej i zalać marynatą przygotowaną z wymieszania mąki kukurydzianej, 2 łyżek sosu sojowego, sherry, imbiru, przyprawy pięć smaków i pieprzu. . Przykryć i odstawić co najmniej na dwie godziny, co jakiś czas mieszając. Rozgrzać w woku 3 szklanki oleju do wysokiej temperatury i usmażyć jedną czwartą mięsa w oleju na kolor brązowy (około 5 minut), to samo zrobić z drugą połową mięsa. Usmażone mięso osuszyć na ręczniku papierowym. Trzymać w cieple.
W małym rondelku wymieszać wodę z łyżką sosu sojowego i kostką rosołową. Zagotować. Polać mięso powstałym sosem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *