Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka mojego taty

 

Składniki:

  • 2 kg golonki
  • 8 szkl. wody
  • 3 cebulki dymki
  • 4 łyżki cukru
  • ½ szkl. sosu sojowego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki smalcu

 

 

Sposób wykonania:

  1. Golonkę naciąć z boków po czym zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min, zebrać szumowiny i gotować dalsze 10 min i odlać 1/3 płynu.
    Następnie cebulę pokroić na 3 kawałki, które dodać do golonki razem z sosem sojowym, cukrem, imbirem oraz smalcem.
    Całość wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godz.
    Gdy ¼ płynu odparuje, wówczas zwiększyć płomień i gotować do momentu, aż płyn wyparuje do połowy.
    Miękką golonkę wyjąć, ułożyć na półmisku i polać sosem.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Agnieszkę L

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *