Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety śledziowe w plastrach łososia

Składniki:

  • 20 dkg  wędzonego łososia w plastrach
  • 15 dkg filetów śledziowych
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • 3 cytryny
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Szpinak opłukać, sparzyć, osączyć na papierowym ręczniku. Na foli aluminiowej ułożyć płaty łososia tak by zachodziły jeden na drugi. Rozłożyć na nim szpinak i położyć śledzie. Zawinąć tak jak roladę, szczelnie, ściśle i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie zagotować wino z sokiem z cytryny i dodać rozprowadzoną w  zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną, dodać masło, doprawić do smaku przyprawami .Roladę wyjąć z lodówki , rozwinąć pokroić na porcje. Udekorować resztą cytryny i koperkiem, polać sosem cytrynowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *