Filety z kurczaka z ziemniakami z piekarnika
Filety z kurczaka z ziemniakami z piekarnika 4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1 kg ziemniaków
- papryka konserwowa
- bułka tarta
- pieczarki konserwowe
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
-
Ziemniaki ugotować w osolonej odzie po czym je odcedzić i zemleć w maszynce, wówczas dodać śmietanę oraz masło. Doprawić solą oraz gałką muszkatołową.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstała masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Nałożyć końcówkę „gwiazdkę” i wyciskać na blasze wyłożoną papierem pergaminowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec, aż się zarumienią.
W między czasie filety rozbić tłuczkiem, posypać je solą ora pieprzem po czym obtoczyć w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Usmażone kotlety ułożyć na talerzu, wokół ułożyć zapiekane ziemniaki a między nimi pieczarki ora pokrojoną paprykę.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: środa, 24, listopad 2010 08:50
- Patrycja Rasińska
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany