Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filety z kurczaka w miodowo kwaśnej marynacie

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka lub indyka
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z otartej cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • oliwa

    Sposób przyrządzenia:
    Filety dokładnie umyć, osączyć na papierowym ręczniku, lekko rozbić. Przygotować marynatę. Sok z pomarańczy ,cytryny i otartej skórki z cytryny doprawić miodem, papryką i solą do smaku. Filety ułożyć w miseczce zalać przygotowaną marynatą i odstawić na około 3-4 godziny, raz po raz przekładając dla lepszego utrwalenia smaku. Mięso wyjąć, osączyć. Upiec na ruszcie lub w piekarniku, obracając z obu stron. Podawać z frytkami i ulubioną surówką.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *