Filet z kurczaka zapiekany z ziemniakami i grzybami
Składniki:
- 50 dkg piersi z kurczaka
- 15 dkg grzybów leśnych i pieczarek
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 15 dkg tartego żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki
- olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju lekko rumieniąc. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Marchew obrać, utrzeć na grubej tarce. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki kurczaka, wyjąć na ręcznik papierowy. Na pozostałym ze smażenia kurczaka tłuszczu zeszklić cebulę, dodać grzyby i marchew, dusić aż odparuje wytwarzający się sos. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać mąkę, leciutko zarumienić, rozprowadzić zimnym mlekiem. Tak przygotowane składniki zapiekanki wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem mlecznym wymieszanym z majonezem i przyprawami. Posypać serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Przed podaniem posypać zieleniną.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: środa, 04, maj 2011 09:41
- Zbyszek Marcinkowski
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany