Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z kurczaka zapiekany z ziemniakami i grzybami

Składniki:

  • 50 dkg piersi z kurczaka
  • 15 dkg grzybów leśnych i pieczarek
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 15 dkg tartego żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju lekko rumieniąc. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Marchew obrać, utrzeć na grubej tarce. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki kurczaka, wyjąć na ręcznik papierowy. Na pozostałym ze smażenia kurczaka tłuszczu zeszklić cebulę, dodać grzyby i marchew, dusić aż odparuje wytwarzający się sos. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać mąkę, leciutko zarumienić, rozprowadzić zimnym mlekiem. Tak przygotowane składniki zapiekanki wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem mlecznym wymieszanym z majonezem i przyprawami. Posypać serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *