Filet z dorsza w sosie czosnkowym
Filet z dorsza w sosie czosnkowym4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 50 dkg filetów z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki wina
- sok z cytryny
- sól, pieprz biały
Sposób przyrządzenia:
W małym rondlu rozgrzać masło, dodać obrany, pokrojony w plastry czosnek, smażyć minutę mieszając, dodać wino i przyprawy, dusić aż sos się zredukuje. Umyte filety podzielić na porcje, przyprawić, odstawić na 15 minut. Tak przygotowane porcje ryby ugotować na parze w specjalnym garnku lub parowarze. W międzyczasie na odrobinie oliwy podsmażyć liście sałaty rzymskiej, przyprawić. Porcje ryby delikatnie wykładać na talerz, polać przygotowanym sosem. Przed podaniem udekorować zieleniną. Podawać z podsmażonymi listkami sałaty.
- Szczegóły
- Kategoria: Dorsz
- Opublikowano: wtorek, 07, grudzień 2010 09:38
- Tomek Uszyński
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla