Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fenkuł w pomarańczowym sosie

Składniki:

    • 4 pokrojone na ćwiartki bulwy fenkułu
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 szklanka bulionu drobiowego
    • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
    • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
    • 2 łyżeczki octu winnego
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanych listków kopru włoskiego


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu doprowadzić do wrzenia 2 litry wody, dodać ćwiartki bulwy kopru, odstawić na 5 minut, odcedzić.  W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zblanszowane ćwiartki fankuł, cukier, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać bulion, skórkę z pomarańczy, sok, ocet, sól i pieprz. Gotować powoli 25 minut aż sos się zredukuje. Posypać posiekanym zielonym koprem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *