Składniki:
- 4 pokrojone na ćwiartki bulwy fenkułu
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki octu winnego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanych listków kopru włoskiego
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia 2 litry wody, dodać ćwiartki bulwy kopru, odstawić na 5 minut, odcedzić. W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zblanszowane ćwiartki fankuł, cukier, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać bulion, skórkę z pomarańczy, sok, ocet, sól i pieprz. Gotować powoli 25 minut aż sos się zredukuje. Posypać posiekanym zielonym koprem i podawać.