Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolowa zapiekanka z grzybami i serem

Składniki:

  • 1 szkl. białej fasoli
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybów
  • 8 dag startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Fasole zalać gorącą wodą i odstawić na 3 godziny.
    Po tym czasie fasolę przecedzić zalać 1 l świeżej wody i ugotować na miękko.
    W między czasie grzyby również ugotować w małej ilości wody po czym je drobniutko posiekać.
    Następnie cebulę pokrojoną w talarki zeszklić na rozgrzanej oliwie razem z grzybami, wówczas wrzucić do niej fasole przetartą przez sito.
    Całość dokładnie wymieszać, dodać jeszcze żółty ser., żółtko i przyprawy.
    Ponownie wymieszać i na koniec dodać pianę ubita z białek, delikatnie połączyć…
    Powstała masę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Magdę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *