Składniki:
- 1 szkl. białej fasoli
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybów
- 8 dag startego żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- majeranek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Fasole zalać gorącą wodą i odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie fasolę przecedzić zalać 1 l świeżej wody i ugotować na miękko.
W między czasie grzyby również ugotować w małej ilości wody po czym je drobniutko posiekać.
Następnie cebulę pokrojoną w talarki zeszklić na rozgrzanej oliwie razem z grzybami, wówczas wrzucić do niej fasole przetartą przez sito.
Całość dokładnie wymieszać, dodać jeszcze żółty ser., żółtko i przyprawy.
Ponownie wymieszać i na koniec dodać pianę ubita z białek, delikatnie połączyć…
Powstała masę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Magdę