Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolką z wędliną i chrupiącym boczkiem

Składniki:

  • 1 kg zielonej fasoli szparagowej
  • 3 cebule
  • 25 dag kiełbasy szynkowej
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • ½ łyżeczki bulionu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 pęczek cząbru
  • 1 ziemniak

    Sposób wykonania:

    1. Wędlinę i boczek pokroić po czym przesmażyć na  chrupko n patelni, wówczas zdjąć z patelni a na tym samym tłuszczu zeszklic posiekaną cebulę.
      Do zeszklonej cebuli wlać bulion i doprowadzić do wrzenia po czym doprawić do smaku solą ora pieprzem.
      Wrzucić jeszcze pokrojoną na kawałki fasolkę oraz cząber i trzymać na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem.
      W między czasie zetrzeć ziemniaka na tarce i dodać go do fasolki na 5 minut przed końcem duszenia.
      Przed podaniem wyjąć cząber a dodać wędlinę oraz boczek.
      Całość wymieszać i doprawić do smaku.

      Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ilonę

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *