Fasolka z sosem śliwkowym
Fasolka z sosem śliwkowym 4.44 out of 5 based on 333 voters.
Składniki:
- 50 da fasoli z puszki
- cebula
- 0,75 l bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- 200 g suszonych śliwek
- kilka ząbków czosnku
- sól
- pieprz
-
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać odsączoną fasolę.
Trzymamy kilka minut na małym ogniu i wlewamy połowę bulionu.
Dusić na pod przykryciem do miękkości fasoli a bulion całkowicie wyparuje.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Następnie śliwki zalać woda i gotować do momentu, aż trochę sie rozgotują, wówczas zmiksować je na jednolita masę i wymieszać z resztą bulionu, roztartym czosnkiem oraz sola i pieprzem.
Całość zagotować i polać fasolę przed podaniem.
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: środa, 22, wrzesień 2010 08:18
- Wiktria Kotas
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak