Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolka w śmietanowo-ziołowym sosie

Składniki:

  • 800 g żółtej fasolki szparagowej
  • 4 szalotki
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • kilka listków rozmarynu
  • sok z ½ cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Z fasolki obciąć końcówki po czym zalać osoloną wodą i gotować do miękkości.
    W między czasie szalotki posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać 100 ml śmietany i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
    Następnie miękką fasolkę odcedzić i wrzucić do śmietany.
    Całość wymieszać i przez chwilę jeszcze trzymać na ogniu, wówczas wlać resztę śmietany wymieszanej z żółtkami i dodać posiekane zioła.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *