Fasolka po grecku
Fasolka po grecku4.41 out of 5 based on 283 voters.
Składniki:
- 20 dag. fasoli Jaś
- cebula
- puszka koncentratu pomidorowego
- 30 dag. pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól
- cukier
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- 40 ml.oliwy
Przygotowanie:
Namoczoną przez noc fasolę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pomidory obrać ze skórki i posiekać. Rozgrzać oliwę i na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pomidory, utarty czosnek, koncentrat pomidorowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i szczyptą ostrej papryki. Do powstałego sosu dodać miękką fasolę i dusić razem 10 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: wtorek, 29, wrzesień 2009 08:30
- Marzena
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak