Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszona wołowina w czerwonym winie

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • szklanka bulionu wołowego z kostki
  • 35 dkg leśnych grzybów
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta tymianku

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kawałki, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. 2 łyżki  masła i olej rozgrzać na patelni, zrumienić mięso, dodać warzywa, oprószyć mąką i smażyć około 2 minuty. Wlać rosół, wino, dodać czosnek i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić  około 2 godziny. Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, smażyć 10 minut na pozostałym maśle, dodać do gulaszu, wymieszać i dusić 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *