Domowy majonez do Wielkanocnych jaj Asi
Domowy majonez do Wielkanocnych jaj Asi 0 out of 5 based on 0 voters.
Nie ma to jak własnoręcznie przygotowany majonez do Wielkanocnych jaj, bez chemii i konserwantów. Do jego wykonania potrzebujesz: żółtek, soku z cytryny, oleju u musztardy.
Składniki:
- 2 żółtka jaj kurzych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki octu winnego białego
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól
- cukier
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Przed przygotowaniem należy wcześniej wyjąć z lodówki wszystkie składniki i odczekać, aż osiągną temperaturę pokojową.Jajka sparzyć wrzątkiem po czym oddzielić od nich żółtka.Białka odłożyć, nie będą nam już nam potrzebne.A do żółtek dodać sok z cytryny oraz musztardę.Całość dokładnie, energicznie ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.Wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo olej.Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze ocet winny.Na koniec dodać sól, pieprz i cukier do smaku.Ucierać, aż powstanie gładki, jednolity majonez.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Majonezy
- Opublikowano: środa, 23, marzec 2016 04:59
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny