Domowy majonez Haliny
Domowy majonez Haliny 0 out of 5 based on 0 voters.
Przepis na klasyczny, domowy majonez. Bez chemii i konserwantów. Aby go przyrządzić potrzebujesz: oleju, musztardy, soku z cytryny oraz jajka.
Składniki:
- 1 szkl oleju
- sok z ½ cytryny
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu

Sposób wykonania:
-
Składniki, które przetrzymujemy w lodówce wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.Wówczas wbić do blendera jajko.Dodać do niego pozostałe składniki czyli sok z cytryny, musztardę, cukier, sól i pieprz.Całość polać olejem.Mieszać na szybkich obrotach do uzyskania gładkiego, jednolitego majonezu.Gotowy majonez można przechowywać w lodówce, tak jak kupne majonezy.Lecz z racji, ze nie ma on chemii i sztucznych konserwantów ma krótszy termin ważności.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Majonezy
- Opublikowano: czwartek, 12, luty 2015 05:18
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny