Pesto z suszonych pomidorów z bazylią to idealny dodatek do różnego typu potraw czy przekąsek. Aby go wykonać potrzebujesz: suszonych pomidorów w oliwie, parmezan, bazylię i płatki migdałowe.
Składniki:
- 300 g słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 60 g parmezanu
- 1 pęczek bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pomidorów
- 30 g płatków migdałowych
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pomidory odsączyć z nadmiaru zalewy, aby pesto nie wyszło zbyt rzadkie.Pozostawić jej tylko około 3 łyżek.Następnie płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.Wówczas wrzucić je do pomidorów.Dodać jeszcze bazylię oraz starty parmezan.Całość dokładnie zblendować do uzyskania gładkiego pesto.Z racji tego, że oliwa w której moczyły się pomidory była na pewno doprawiana dodać do pesto tylko szczyptę soli, aby nie wyszło zbyt słone.Można również doprawić do smaku pieprzem.
Liczba porcji: 4