Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto z suszonych pomidorów z bazylią

Pesto z suszonych pomidorów z bazylią to idealny dodatek do różnego typu potraw czy przekąsek. Aby go wykonać potrzebujesz: suszonych pomidorów w oliwie, parmezan, bazylię i płatki migdałowe. 
 

Składniki:

  • 300 g słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • 60 g parmezanu
  • 1 pęczek bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pomidorów
  • 30 g płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pomidory odsączyć z nadmiaru zalewy, aby pesto nie wyszło zbyt rzadkie.
    Pozostawić jej tylko około 3 łyżek. 
    Następnie płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
    Wówczas wrzucić je do pomidorów.
    Dodać jeszcze bazylię oraz starty parmezan.
    Całość dokładnie zblendować do uzyskania gładkiego pesto.
    Z racji tego, że oliwa w której moczyły się pomidory była na pewno doprawiana dodać do pesto tylko szczyptę soli, aby nie wyszło zbyt słone.
    Można również doprawić do smaku pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *