Przepis na klasyczny, domowy majonez. Bez chemii i konserwantów. Aby go przyrządzić potrzebujesz: oleju, musztardy, soku z cytryny oraz jajka.
Składniki:
- 1 szkl oleju
- sok z ½ cytryny
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
Sposób wykonania:
-
Składniki, które przetrzymujemy w lodówce wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.Wówczas wbić do blendera jajko.Dodać do niego pozostałe składniki czyli sok z cytryny, musztardę, cukier, sól i pieprz.Całość polać olejem.Mieszać na szybkich obrotach do uzyskania gładkiego, jednolitego majonezu.Gotowy majonez można przechowywać w lodówce, tak jak kupne majonezy.Lecz z racji, ze nie ma on chemii i sztucznych konserwantów ma krótszy termin ważności.
Liczba porcji: 4