Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy majonez Haliny

Przepis na klasyczny, domowy majonez. Bez chemii i konserwantów. Aby go przyrządzić potrzebujesz: oleju, musztardy, soku z cytryny oraz jajka. 
 

Składniki:

  • 1 szkl oleju 
  • sok z ½  cytryny 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½  łyżeczki soli
  • szczypta białego pieprzu

Sposób wykonania:

  1. Składniki, które przetrzymujemy w lodówce wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
    Wówczas wbić do blendera jajko.
    Dodać do niego pozostałe składniki czyli sok z cytryny, musztardę, cukier, sól i pieprz.
    Całość polać olejem.
    Mieszać na szybkich obrotach do uzyskania gładkiego, jednolitego majonezu.
    Gotowy majonez można przechowywać w lodówce, tak jak kupne majonezy.
    Lecz z racji, ze nie ma on chemii i sztucznych konserwantów ma krótszy termin ważności.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *