Dziś przepis na pyszną zupę marchewkową. Do jej wykonania będziesz potrzebować: bulionu, curry, czosnku, kuminu i oczywiście głównego składnika jakim jest marchewka.
Składniki:
- ½ l bulionu
- ½ kg marchwi w kawałkach
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić ją do garnka.Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.Wówczas dodać do niej obrany i posiekany czosnek, curry, kumin i kolendrę.Gotować na małym ogniu do momentu, aż marchewkę stanie się miękka.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować na gładki krem.Dodać do niej śmietanę i ponownie postawić na ogniu.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.Podgrzać, ale już nie gotować.
Liczba porcji: 4