Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowe frykadelki z kurczaka

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki wody
  • 4 żółtka
  • 6 szalotek
  • sól, pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżki miodu
  • ½ łyżki brązowego cukru
  • kostka rosołowa
  • szczypta mielonego imbiru
  • pieprz, chili do smaku


Sposób przyrządzenia:
W rondlu podgrzewać sok z cytryny, miód, i cukier. Dodać do smaku pieprzu, chili i kostkę rosołową, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W misce wymiesza mąkę, wodę, żółtka, sól i pieprz. Wymyte i osuszone piersi z kurczaka moczyć w przygotowanym cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor. Obsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, pokroić w plastry. Podawać z sosem w sosjerce.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *