Cukinia nadziewana mięsem mielonym
Cukinia nadziewana mięsem mielonym4.45 out of 5 based on 187 voters.
Składniki:
- 1 dużą cukinię
- ½ kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 cebulę
- 1 dużą czerstwą bułkę
- mleko do namoczenia bułki
- natka pietruszki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki pokrojonej papryki konserwowej
Sposób przyrządzenia:
Cukinię umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Wydrążyć gniazda nasienne, przekroić wzdłuż na dwie części. Mięso mielone połączyć z jajkami, oraz posiekaną pietruszką, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę, dodać bułkę uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, którą napełnić środki cukinii. Na wierzchu udekorować kukurydzą i pokrojoną w paseczki konserwową papryką. Cukinię ułożyć na tackach i zapiec aż będzie miękka. Bardzo dobrze smakuje z ostrym sosem pomidorowym.
- Szczegóły
- Kategoria: Cukinia
- Opublikowano: środa, 03, listopad 2010 09:10
- Iwona Podgórna
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak