Składniki:
- 8 szt dużych jabłek
- 1 paczka rodzynek
- 1 paczka orzechów laskowych
- 1 paczka orzechów włoskich
- 1 paczka migdałów
- 1 paczka owoców kandyzowanych
- słoiczek miodu
- rum
Sposób przyrządzenia:
Jabłka dokładnie umyć ,osuszyć, odkroić górną część ok. 1,5 cm, wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu, pozostawiając ok. 1 cm ściankę. Orzechy i migdały sparzyć ,obrać ze skórki, posiekać. Jabłka napełnić bakaliami, do każdego wlać po1 łyżeczce miodu i łyżeczce rumu. Każde jabłko zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane jabłka wkładamy do piekarnika lub pieczemy na grillu aż jabłko będzie miękkie. Kilka minut przed końcem pieczenia, ostrożnie rozchylić folię aby jabłko lekko się zarumieniło. Podawać „w miseczkach” z foli w której jabłka się piekły.