Składniki:
- 1 dużą cukinię
- ½ kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 cebulę
- 1 dużą czerstwą bułkę
- mleko do namoczenia bułki
- natka pietruszki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki pokrojonej papryki konserwowej
Sposób przyrządzenia:
Cukinię umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Wydrążyć gniazda nasienne, przekroić wzdłuż na dwie części. Mięso mielone połączyć z jajkami, oraz posiekaną pietruszką, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę, dodać bułkę uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, którą napełnić środki cukinii. Na wierzchu udekorować kukurydzą i pokrojoną w paseczki konserwową papryką. Cukinię ułożyć na tackach i zapiec aż będzie miękka. Bardzo dobrze smakuje z ostrym sosem pomidorowym.