Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina z nadzieniem szpinakowym

Składniki:

    • 1,5 kg zadniej cielęciny
    • sól, pieprz
    • łagodna papryka
    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 szklanki rosołu z kostki
    • 300 g mrożonego szpinaku
    • 30 g masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1 jajko
    • 1/4 szklanki śmietany
    • 1 łyżka startego sera żółtego

Sposób przyrządzenia:
Nadzienie:

masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, zrumienić. Włożyć szpinak, smażyć 3 min. Dodać śmietanę, starty żółty ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 15 min, ostudzić. Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Żółtko roztrzepać, dodać do szpinaku, wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą szpinakową.
Mięso opłukać, osuszyć. Naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca, rozłożyć. Wyłożyć nadzienie szpinakowe, zwinąć, obwiązać bawełnianą nicią. Wierzch natrzeć solą, pieprzem i papryką. Mięso włożyć do nasmarowanej olejem brytfanny, zrumienić, wlać bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, piec przez 1 godzinę. W razie potrzeby podlewać wrzącą wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *