Ciasto marchewkowe z kremem serowym
Ciasto marchewkowe z kremem serowym 4.60 out of 5 based on 245 voters.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 szkl. miodu
- 1 ½ skzl. oleju
- 3 szkl. mąki
- 4-5 marchwi
- 1 łyżeczka sodu oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 łyżki czekolady w proszku
- masło
- pokruszone herbatniki
- 150 g serka homogenizowanego
- ¾ szkl. śmietanek kremowej
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
-
Żółtka, miód oraz olej zmiksować na gładką masę, wówczas dodać marchewkę stratą na tarce o małych oczkach.
Następnie dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz czekoladę.
Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi herbatnikami.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
W między czasie śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru i cukru w waniliowego po czym dodać serek i delikatnie wymieszać.
Po upieczeniu ciasta przełożyć go serowym kremem.
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: poniedziałek, 07, czerwiec 2010 08:04
- Donata Bogacz
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy