Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrzanowy żur na wieprzowinie

Składniki:

  • kość wieprzowa
  • pęczek włoszczyzny
  • 5 jaj
  • 5 łyżek starego  chrzanu
  • 25 dag wędzonki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka mąki pszennej
  • 1 szkl śmietany
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz


 

Sposób wykonania:
Umytą kość wieprzowa przełożyć do garnka razem z obraną włoszczyzną i wędzonką.
Wrzucić jeszcze listek laurowy i zalać całość wodą.
Gotować na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar.
Wówczas go przecedzić i dodać do niego czosnek roztarty razem z solą, chrzan oraz śmietanę wymieszaną z mąką.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Na koniec wrzucić jeszcze wędlinę pokrojoną w paseczki oraz ugotowane na twardo jajka przekrojone na połówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *