Składniki:
- ½ kg białej kiełbasy
- ¼ kg pieczarek
- łyżka mąki
- 1 szkl kwaśnej gęstej śmietany
- ½ puszki groszku konserwowego
- 2 łyżki smalcu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Kiełbasę przełożyć do garnka po czym zalać ją wrzącą wodą i podgrzewać około 10 minut.
W między czasie obrane pieczarki pokroić w paseczki i przesmażyć je na rozgrzanym smalcu.
Wówczas oprószyć je mąką i zalać śmietaną.
Doprowadzić do wrzenia po czym dodać groszek i posiekaną natką pietruszki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Kiełbasę wyjąć i pokroić na mniejsze porcje i włożyć do sosu.
Dusić kilka minut na małym ogniu.
Idealnie pasuje do ziemniaków z wody.