Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cepeliny z pieczarkami Iwony

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 duże ugotowane ziemniaki
  • ½ kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • olej
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki śmietany
    .    2 szklanki mąki pszennej
    .    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    .     2 jajka    

    Sposób przyrządzenia:
    Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gotowane ziemniaki zmiksować.  Składniki ciasta połączyć ze sobą przyprawiając solą do smaku, wymieszać. Jedną cebulkę posiekać drobniutko, podsmażyć z wcześniej obranymi i pokrojonymi w drobną kosteczkę pieczarkami. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Z gotowego ciasta, formować placuszki, na środku układając farsz z pieczarek, dokładnie zlepiając. W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy cepeliny około 25-30 minut. Pozostałą cebulkę podsmażamy na oleju i dodajemy śmietanę. Gotowe cepeliny  układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy sporządzonym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *