Cebulowa campingowa
Cebulowa campingowa5.00 out of 5 based on 3 voters.
Składniki:
- 2 kg cebuli
- ½ kostki masła
- 1 szkl wytrawnego białego wina
- 1 łyżka mąki
- 1 bagietka
- 200 g ementaleru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Pokrojoną w plastry cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle, gdy ściemnieje oprószyć ją mąką i chwilę razem smażyć.
Następnie zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlewać stopniowo wino oraz 1,5 litra wody.
Ponownie postawić na ogniu i gotować na maleńkim ogniu około 2 godzin.
Po tym czasie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Natomiast bułki zarumienić na rozgrzanym tłuszczu po czym położyć na nich ser.
Przełożyć kromki do talerza i zalać je zupą.
- Szczegóły
- Kategoria: Cebula
- Opublikowano: wtorek, 25, grudzień 2012 03:17
- Marcin Zajączkowski
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak