Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cebulowa campingowa

Składniki:

  • 2 kg cebuli
  • ½ kostki masła
  • 1 szkl wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 1 bagietka
  • 200 g ementaleru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Pokrojoną w plastry cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle, gdy ściemnieje oprószyć ją mąką i chwilę razem smażyć.
Następnie zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlewać stopniowo wino oraz 1,5 litra wody.
Ponownie postawić na ogniu i gotować na maleńkim ogniu około 2 godzin.
Po tym czasie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Natomiast bułki zarumienić na rozgrzanym tłuszczu po czym położyć na nich ser.
Przełożyć kromki do talerza i zalać je zupą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *