Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bułgarska zupa gulaszowa

Składniki:

    • 50 dkg łopatki wieprzowej
    • 3 ziemniaki
    • 20 dkg różyczek kalafiora
    • 1 cebula
    • 2 papryki
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 łyżki masła
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1  łyżka mąki
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokroić w kostkę, zalać 1,5 litra wody lub buliony, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać do zupy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, paprykę oczyścić, pokroić w paski. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać ziemniaki, paprykę, wypłukane różyczki kalafiora i po około 20 minutach koncentrat pomidorowy, chwilę pogotować i przyprawić. Z 1 łyżki masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać do zupy. Podawać posypaną zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *