Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Buraczki do pieczeni w zalewie

 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku

     

    Zalewa:

  • 2 l wody
  • 0,5 l octu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cukier
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:
Składniki podane na zalewę dokładnie ze sobą wymieszać.
Następnie oczyszczone buraki ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Po tym czasie je wyjąć i odstawić do ostygnięcia, wówczas zetrzeć je na tarce.
Cebulę i czosnek posiekać i dodać do buraków.
Całość zalać zalewą i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Po tym czasie buraki odcedzić z zalewy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *