Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Boczek pieczony z morelami z czosnkową nutą Iwony

Składniki:

  • 1 ½ kg chudego boczku bez kości
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 15 dkg suszonych moreli
  • 3 cienkie pory / białe części /
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:

    Morele namoczyć na 30 minut. Pory umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować około 20 minut. Przełożyć  do żaroodpornego naczynia, ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem, dodać por i morele, posypać czosnkiem. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30 minut, raz po raz podlewając wytworzonym wywarem z gotowania. Boczek przełożyć  na patelnię i zrumienić na silnym ogniu. Podawać z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *