Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigos z kiełbasą i rodzynkami

Składniki:

    • 70 dkg kiszonej kapusty
    • 1 kostka bulionu mięsnego
    • 70 dkg łopatki wieprzowej
    • 2 kiełbasy surowe
    • 3 łyżki  masła
    • 1 duża cebula
    • ½ kg pieczarek
    • ½ szklanki rodzynek
    • pieprz, sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
Kapustę odgotować i odsączyć. Mięso umyć, osączyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Cebulę i pieczarki oczyścić i posiekać, dodać do mięsa, przez chwilę smażyć. W szklance wody rozpuścić mięsną kostkę, podlać mięso, dusić około 15 minut i dodać do kapusty, kiełbasę pokroić w półplasterki. Bigos doprawić pieprzem, dodać umyte rodzynki i kiełbasę, dusić  na wolnym ogniu około godziny.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *