Bigos z cukinii
Bigos z cukinii 4.52 out of 5 based on 29 voters.
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe cukinie
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 0,7 kg pieczarek
- 0.5 mięso wieprzowe
- 0,3 kg kiełbasy
- 0,2 kg boczek surowy
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- papryka w proszku, chili
Przygotowanie:
Mięso, boczek oraz kiełbasę usmażyć z przyprawami. Gdy nabierze miękkości dodać cebulę oraz paprykę smażyć jeszcze 8 minut. Dodać pokrajaną w kostkę cukinię. Prażyć pod przykryciem 20 minut. Dodać pieczarki pokrojone w półkrążki. Dusić około 1 godziny. Przyprawić do smaku majerankiem oraz papryką. Gdy potrawa ma zbyt małą ostrość dodać chili.Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Michała Szczepańskiego (mały)
- Szczegóły
- Kategoria: Cukinia
- Opublikowano: poniedziałek, 10, sierpień 2009 07:38
- Michał Szczepański
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak