Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszczyk z kawałkami mięsa

Składniki:

  • 50 dag buraczków
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 25 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 10 dag margaryny
  • 4 szkl. rosołu
  • 1 łyżka maki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • majeranek

    Sposób wykonania:
    Obrane jarzyny zetrzeć na tarce o małych oczkach po czym dodać do mięsa.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, trzymać na ogniu cały czas mieszając do momentu, aż mięso zmieni kolor, wówczas zalać całość gorącym rosołem.
    Pozostawić nadal na ogniu często mieszając.
    Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz rozgniecionym czosnkiem.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Kika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *