Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażan z sezamem

Składniki:

  • 1 cały bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty ze zmielonego sezamu
  • 1 ½ łyżeczki koszernej soli
  • 2-3 łyżeczki uprażonego kminku
  • sok z 2 cytryn
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek
  • pieprz
  • papryka
  • natka pietruszki
  • chleb pita

Sposób wykonania:

  1. Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę po czym go ostudzić i wydrążyć z niego miąższ.
    Następnie czosnek rozdrobnić mikserem, wówczas wrzucić do niego bakłażana, kminek, pastę z sezamu, połowę soku z cytryny oraz sól.
    Całość dokładnie wymieszać i jeśli to konieczne doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Rozłożyć na talerze, skropić oliwą oraz udekorować z natka pietruszki.
    Podawać z chlebem pita.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Katarzyna Jaworska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *