Żur wigilijny
Żur wigilijny 4.67 out of 5 based on 109 voters.
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- 1 l żuru
- 1/2 selera
- 4 suszone grzyby
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Warzywa obrać i pokroić po czym zalać je 1 l wody.
Wrzucić jeszcze grzyby i ugotować wywar.
Następnie gdy warzywa będą już miękkie przecedzić wywar i wlać do niego żur.
Całość dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Żur można podawać z ziemniakami.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: piątek, 09, grudzień 2011 12:20
- Krzysztof Załuski
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa