Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w pomidorowej zalewie

 

Składniki:

  • 1 filetów śledziowych
  • 1 kg cebuli
  • 3 dag grzybów suszonych
  • 1 niewielki konserwowy ogórek
  • 2 wędzone szproty
  • 1 szkl. sosu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • garść posiekanej zieleniny

 

 

Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
W między czasie posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać odsączone i posiekane grzyby, trzymać na malutkim ogniu.
Ogórek posiekać a szproty oczyścić z kręgosłupów, rozgnieść i dodać razem z ogórkiem do grzybów.
Całość dokładnie wymieszać i dodać sos pomidorowy.
Doprawić do smaku.
Filet pokroić na mniejsze kawałki i układać je w słoju warstwami, przesypując każdą warstwę posiekaną zieleniną.
Na koniec zalać je sosem i wstawić do lodówki na 2-3 dni.

Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Aleksandra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *