Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żur po wiejsku

Składniki:

  • ½ l zakwasu
  • kilka grzybów
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz


 

Sposób wykonania:
Do garnka wlać ½ l wody, doprowadzić do wrzenia.
Wówczas wlać żurek i jeszcze raz zagotować.
W między czasie w osobnym garnku ugotować grzyby do miękkości po czym je odcedzić, wywar przezwajać do  żurku.
Natomiast grzyby przed włożeniem do zupy pokroić  w cienkie paseczki.
Trzymać na małym ogniu kilka minut.
Na koniec na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, rozprowadzić  ją odrobiną żurku i przelać do pozostałej zupy.
Zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *