Składniki:
• 4 małe ziemniaki
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• 40 dag porów
• sól, czarny pieprz
• starta gałka muszkatałowa
• 1/4 szklanki nasion sezamu
• 4 kromki pełnoziarnistego chleba
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 jogurt naturalny
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w łupinach.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, pory pokroić w krążki, wszystko udusić w małej ilości lekko osolonej wody. Dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową, dolać 1 l wody i gotować na małym ogniu około 10 minut. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dodać trochę wody. Na suchej patelni uprażyć na złotobrązowo nasiona sezamu i chleb pokrojony w kostkę.
Natkę posiekać drobno i wymieszać z zupą, wlać jogurt.
Każdą porcję posypać sezamem i grzankami.
1 comment for “Zupa ziemniaczano – porowa z sezamem”